Project Description

Το όραμα του έργου είναι να αναπτύξει μια σύνθετη πολυπαραμετρική προσέγγιση αλλαγής των συνηθειών και επιλογών μετακίνησης σε αστικές περιοχές, μέσω της ανάδειξης του ρόλου των σύγχρονων ΤΠΕ και των εφαρμογών τους. Η πρόκληση της αλλαγής είναι διττή: τόσο ως προς την αντικατάσταση του παραδοσιακού αυτοκινήτου Ι.Χ. με εναλλακτικές επιλογές που προάγουν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΒΑΚ), όπως είναι η χρήση ποδηλάτου, όσο και ως προς την σταδιακή μετατροπή της φιλοσοφίας ιδιοκτησιακής προσέγγισης του μέσου μεταφοράς (ownership travel mode) σε φιλοσοφία διαμοιρασμού (shareship travel mode).

Η φιλοδοξία του έργου CHANGE είναι να ενισχύσει το ρόλο των μετακινήσεων με ποδήλατα κοινής χρήσης στα αστικά κέντρα, προωθώντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αυτά, μέσω της μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου, των χαμένων ανθρωποωρών στα αστικά οδικά δίκτυα, των ατυχημάτων κ.τ.λ. Επιπλέον, αισιοδοξεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρότυπο καμβά επιχειρηματικού μοντέλου (Business Model Canvas), πελατοκεντρικού χαρακτήρα, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά, μέσω της αξιολόγησης νέων οικονομικών διομότιμων προτύπων (peer to peer accessibility-based business models).

Βασικό αντικείμενο του έργου, είναι η ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων Βιομηχανικής Έρευνας και Πειραματικής Ανάπτυξης για την παρακολούθηση, ερμηνεία, ανάλυση και αξιολόγηση των πιο σημαντικών παραμέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση και ενδυνάμωση της αγοράς διαμοιρασμού (sharing economy market) των ποδηλάτων κοινής χρήσης. Οι παράγοντες αυτοί, καλύπτουν όλο το φάσμα του οικοσυστήματος των ποδηλάτων κοινής χρήσης, είτε εσωτερικά (χρήστες, υποδομή, ποδήλατα) είτε εξωτερικά (εναλλακτικά μέσα και διαδρομές, δράσεις προώθησης, κοινωνικά δίκτυα κ.τ.λ.) του συστήματος

CHANGE